Tidigt på morgonen den 12 april hittade Fredrik Svensson en mystisk lärka när han arbetade i centrala Ljungby. Eftersom han inte hade någon kikare med sig ringde han till mig och Kerstin och bad oss komma och hjälpa till med artbestämningen. Det visade sig vara en  tofslärka han hade hittat, vilket han från början misstänkt. Sedan hjälptes vi åt med att ringa runt till våra skådarkompisar och tipsa om den fina obsen. Jag pep ut den på Club-300:s sökarsystem och sedan var det hela igång. Folk ringde under hela dagen och ville veta om den var kvar. Under påskhelgen var det massor av skådare från södra Sverige och tittade på lärkan.

Under de första dagarna höll fågeln främst till vid Lilla Torget och Roddys konditori för att sedan flytta sig till Kvantums stora parkeringsplats med angränsande järnvägsvall. Det var en trevlig plats, för här kunde vi se fågeln från vårt köksfönster. Under de följande 14 dagarna hade vi ständigt en tub uppställd i köket för att då och då kunna titta på lärkan och alla tillresta skådare.

Den 28/4 kl 20.00 observerades den för sista gången. Vi beräknar att minst 500 skådare har varit och tittat på lärkan. Både Tofslärkan och skådarna väckte stor uppmärksamhet bland ortsbefolkningen.

Roger Karlsson