Onsdag morgon. Marken är vit med några få cm snö. Igår var det knappast någon snö. Men vi möttes 12 morgonvandrare, väl klädda i den med några minusgrader kalla morgonen. Det är vackert ute.

Blåmes foto: Ulf Ekström

Vi vandrar ner mot Lagaån. Vid Grand hittar vi de första grönfinkarna i en trädtopp. På Villagatan ses förutom kajor, skator, talgoxar och blåmesar även 4 koltrastar, 3 björktrastar, någon enstaka tamduva och en turkduva som visar upp sig fint.

Vid Lagaån hittar vi bara 4 gräsänder men fler visar upp sig senare under morgonen. Längre upp i ån men nedanför Elverket ligger 3 knipor, 2 hanar och 1 hona. Även här finns gräsänder.

Gräsand foto: Ulf Ekström

Mitt emot Astradsskolan sjunger en gråsparv i en buske.

Norr om Bananbron längs Lagaån östra sida hittar vi en stor flock med grönsiskor. Säkert 100 fåglar. Göran hittar även en gråsiska i flocken. Vi återfinner tyvärr inte fågeln innan hela flocken tar till vingarna. Som siskor brukar vara, lite nervösa.

Vid Replösa hittar vi ytterligare 2 knipor, båda hanar i sina svartvita kroppar med tydliga kindfläckar.

Knipa foto: Ulf Ekström

Vi vandrar över järnvägsbron till åns västra sida och sätter kosan mot centrum igen. Det händer inte så mycket ner till det öppna sumpet söder om hundrastplatsen. Här ligger ett helt gäng med gräsänder och deras sörplande vid intagande av föda hörs väl upp till gångstigen.  En gärdsmyg visar upp sig och flyger genom gruppen ner till de skyddande buskarna vid åkanten.

Vid fågelmatningen mitt emot Hembygdsparken hittar vi några tamduvor, 5 bergfinkar, 1 hane domherre, 4 grönfinkar och 1 nötväcka. Eva lyckades pricka in en bofink.

Bergfink foto: Ulf Ekström

Vid gamla Missionskyrkan sitter ytterligare en gråsparv och sjunger. Kanske tycker han att våren är på väg.

Som vanligt smakade fikat väldigt gott när väl värmen återkommit till fingrarna.

Förutom beskrivningen ovan kan tilläggas att flera sjungande blåmesar hördes och även någon glad nötväcka.

Krister W