Denna gång tog det sig. Vi var 10 skådare som började med att kika på en turkduva på Villagatan. Duvan satt på sin taknock och var kvar för en gångs skull. Strax efter kunde vi titta på den betydligt större ringduvan med sin ljusa halsfläck. Några kråkor och kajor flög förbi.

Det är fortfarande väldigt tyst ute. För många fåglar är häckningen över och det betyder byte av den slitna fjäderdräkten (ruggning). Då förlorar fåglarna en del av sin flygförmåga så det gäller att hålla sig lugn. Änder och tranor tappar helt flygförmågan.

Nere vid Lagaån och Ågubben simmade några gräsänder. 2 gamla fiskmåsar finns kvar. Kanske var det de båda ringduvorna från Villagatan som fortfarande höll kontakt med oss. Den ena duvan satt lämpligt till och ljuset var bra. Förutom den vita halsfläcken lyste bröstet skärt. Snyggt.

Gräsand foto: Rasmus Olsson

Sedan börjar det hända saker. Nere vid Ulvabäcken och Pilparken skriker någon: en kungsfiskare. Några få av oss lyckas få se den flyga iväg längs Lagaån. Vi väntar en stund för att kanske få se den igen men det händer ingenting. Vi får titta på ett gäng gräsänder i Ulvabäcken och en trädkrypare som lockar både högt och länge innan den visar sig. Vid ett av de nyplanterade träden i Pilparken hittar vi klätt bland blåklint, skräppor och annat ogräs (men även ogräs är intressant).

Trädkrypare foto: Rasmus Olsson

Vi vandrar vidare i Pilparken och plötsligt hittar vi kungsfiskaren igen. Denna gång flyger den över ån och landar i ett träd på andra sidan. Alla får se den sitta och spana efter fisk. Efter ett tag flyger den iväg nedströms och försvinner. Det är lika fantastiskt varje gång men får se denna fågel.

Kungsfiskare
Kungsfiskare foto: Leif Olsson

Nedanför Elverket ligger en kniphona och dyker. Vid elverket lyckas vi leta upp två drillsnäppor och en forsärla. Några ladusvalor drar förbi.

Ovanför Elverket hittas några sädesärlor, en rödhake, talgoxar och 4 grönsiskor.

Vid Replösa letar vi efter rörhönsen men det ser tomt ut. Då ropar Rasmus ut en rörhöna och visst, där är den. Simmar omkring helt öppet och söker föda bland näckrosorna. I träden längs stranden hoppar några lövsångare omkring.

En tistelfjäril visar upp sig vid Järnvägsbron. Sprängörten har blommat över. 8 grönfinkar drar förbi.

Vid koloniområdet hittas en domherrehona (eller heter det domhona?). Några bofinkar klänger runt i ett träd utan att visa upp sig ordentligt. Tillsammans med bofinkarna finns där några väldigt gula lövsångare. Det måste vara årsungar. Blåmes och gärdsmyg läggs till artlistan. Helt plötsligt hojtar Rasmus till igen och slänger iväg några foton på ett gäng fåglar som flyger förbi. När vi tittar på bilderna är det stenknäckar. Tyvärr går det hela så fort att alla inte lyckas få se fåglarna.

Vid Bananbron väntar 45 gräsänder på bröd och inne i stan hittar vi ett gäng gråsparvar.

Kaffet satt bra efter en så här händelserik promenad.

Nästa vandring sker den 7 september. Då bör det vara lite mer höstlikt och mer flyttande fåglar kanske dyker upp. Väl mött.