Det är november och lite halvskumt och disigt. Vi är 3 skådare ger sig iväg från Salutorget denna morgon. Inte borde det vara så mycket fågel kvar så här sent på året. Men det var tvärtom.

Talgoxe foto: Ulf Ekström

På Villagatan sjöng en rödhake. Nötväckor, talgoxar och skator höll oss sällskap. Det var tomt i Lagaån men i Pilparken såg vi flera rödvingetrastar och björktrastar. Ljuset var disigt vackert men det blev inte så mycket färger när vi tittade i kikaren. Dagens fågel bör vara grönsiskan. Vi såg dem lite överallt men här i Pilparken höll en flock om säkert 200 siskor till. Det är klibbalarna längs ån som lockar dem. Fröna i alkottarna måste vara väldigt goda. Även någon domherre lät höra sin vissling och en grönfink flög tyvärr iväg lite för tidigt för att alla skulle hinna se den.

Grönsiska foto: Hans-Gösta Pettersson

Vid Lagaån norr om Elverket dök den första gärdsmygen upp. Fler grönsiskor ses. I ån simmar flera gräsänder. Både bofink och bergfink äter rönnbär.

Längre upp längs ån kommer en gråhäger förbiflygandes. Väldigt många björk- och rödvingetrastar hittas. Vi har turen att få se några rödvingetrastar på nära håll och kan se det ljusa ögonbrynstrecket som är typiskt för denna norrländska fågel. Ytterligare 2 gärdsmygar hittas, båda sjunger.

Rödvingetrast foto: Ulf Ekström

Vid Replösa hittas 2 steglitsar bland bo- och bergfinkar.

Vi letar förgäves efter rörhönan vid Järnvägsbron. Kanske har den tagit sitt förnuft till fånga och flugit söderut. På tillbakavägen ses ännu fler björk- och rödvingetrastar och även någon koltrast.

Denna gång avslutade vi på Vildrosens kaffé.

Nästa vandring blir den 1 december. Som vanligt klockan 8 på Salutorget.