Fågelskådare är ett tufft släkte. Vädret med -4, halv storm och snö men det stoppade inte 7 vandrare. Mörkret rådde klockan 8 när vi gav oss iväg. Någon hörde ett pip på Villagatan. Annars fågelfritt och mörkt. Ett tungt molntäcke hindrade ljusets intåg. Villagatan var inte helt tom. Över oss passerade säkert 600 kajor i täta flockar. Inga gräsänder i Lagaån vid Ljungsätersbron. När vi kom upp i Pilparken kom en storskarv förbiflygande. Den landade i Lagaån nedanför Elverket.

Storskarv Grötvik Ulf Ekström
Storskarv foto: Ulf Ekström

Vid Bananbron lyckades vi hitta en koltrast och några kråkor. Nu började ljuset träda fram. Vid Replösas bäckmynning som nu är rensat på buskar hittades inte någon fågel. Ingenstans att gömma sig. Runt Replösa hittades dock 2 grönsiskor, skator, 4 tamduvor, 50 gräsänder och en domherre.

Domherre Skärvelid Ulf Ekström
Domherre foto: Ulf Ekström

Vid Järnvägsbron simmade en storskrakshane. Även blåmes och skata fanns.

Storskrake Vissjön Ulf Ekström
Storskrake foto: Ulf Ekström

På tillbakavägen hittades en flock på 30 grönsiskor nära Bananbron. Även kajor och skator.

Vid Hembygdsparken och dess fågelmatning hittade vi en domherre, en grönfink, 2 tamduvor, 10 gråsiskor och flera talgoxar och blåmesar.

Grönfink Skärvelid Ulf Ekström
Grönfink foto: Ulf Ekström

Bibliotekets avenbokar har nog inte några fler frön att erbjuda stenknäckarna. Vi hittade i alla fall ingen stenknäck men väl 20 sidensvansar som flög förbi.

I kvarteret Betlehem hittades en större hackspett, 20 gråsparvar, en björktrast och mer talgoxar och blåmesar. 

Blåmes Skärvelid Ulf Ekström
Blåmes foto: Ulf Ekström

Nu blev det raka vägen till Storgatans kaffe med lä och värme.

Nästa onsdagsvandring blir den 7 februari. Väl mött.