Någon minusgrad och ett tunt snötäcke. 5 skådare ger sig iväg, denna årets mörkaste vandring. Vi hittar ingen turkduva på Villagatan men väl en björktrast, en koltrast, många kajor, kråkor och en nötväcka. Inga gräsänder i Lagaån men en storskarv flyger söderut över Åsikten.

Koltrast foto: Ulf Ekström

I Pilparken kommer en jagandes sparvhök följd av ivrigt varnande kråkor och kajor. Den är stor så det måste vara en hona. Nedanför elverket ligger 3 kniphonor och dyker.

Vid elverket ses också några få tamduvor. Det är fortfarande mycket vatten i ån.

Vid Astradskolan ses ännu en björktrast, en domherre och 2 koltrastar. Bananbron bjuder på de första gräsänderna. Här ses också fler tamduvor och flera talgoxar och blåmesar.

Domherre foto: Ulf Ekström

Replösa är en riktig hotspot. Vattenrallen hittar vi inte men vad sägs om 50 gräsänder, 2 gärdsmygar, 4 bofinkar, 1 bergfink, 3 koltrastar, 1 steglits, 1 trädkrypare och talgoxar, blåmesar och nötväckor.

Vid Järnvägsbron hittas dagens enda rödhake.

Det råder en ostlig vind som är mycket kall. Skönt att vända in mot stan igen. Vid vattenhålet efter Koloniträdgårdarna ses kanske samma sparvhök igen. Ännu en gärdsmyg upptäcks. Helt plötsligt kommer en flock gräsänder flygandes lite i panik. En katt smyger omkring i åkanten men det är inte den som skrämmer. En gammal havsörn dyker upp och passerar oss på fint håll mot norr. Läckert.

Havsörn grågås foto: Ulf Ekström

Vid Astradsbron ses en kniphane och 90 gräsänder.

Det är dåligt med fågelmatning i Ljungby. Är solrospåsarna verkligen så dyra. Men vid Hembygdsparken matas och 15 grönfinkar håller till godo. Även 3 domherrehonor ses (vad de kan heta).

Grönfink foto: Ulf Ekström

Vid biblioteket hittas en stenknäck i avenbokarna. Säkert 20 gråsparvar ses vid matningen mitt emot Sandstedts.

Det var skönt att komma in på Storgatans kafé och återhämta lite värme utombords och inombords. Men jag tycker vi har sett mycket fågel idag. Nästa vandring blir den 3 januari. Möt upp.

Vid pennan Krister W