Klockan är 8. Det är helmörkt ute. En plusgrad. Regnet öser ner. Kanske inte de bästa förutsättningarna att titta på fåglar. Men vandringen blir av. Vi är tre galna skådare som trotsar alla väderfenomen.

Vi lämnar Salutorget och mörkret är kompakt. Villagatan är helt tyst och lugn från fåglar. 3 kajor syns knappt mot himlen. Nere vid Ljungsätersbron är alla gräsänderna borta. Inte ett pip.

Kaja foto: Ulf Ekström

Vid Ulvabäcken kan vi faktiskt urskilja 9 gräsänder men kanske för att de kommer simmande mot oss för att få en brödfrukost. Men där gick de tji. Pilparken är helt tom. Likaså nedanför elverket.

Fler kajor och kråkor hittas i ett träd vid Astradsskolan och nu börjar det bli skådarljust.  Även talgoxe och domherre hörs i gryningsljuset.

Regnet fortsätter att ösa ner och ibland blir det snöblandat. Längs Lagaån från Bananbron till Järnvägsbron händer ingenting. Replösa är tomt! Vid Järnvägsbron lockar en fågelmatning ett 10 grönsiskor och 5 domherrar. Kanske finns det annat också men ljuset är för dåligt.

Domherre foto: Ulf Ekström

Från bron hittas 2 kniphanar och 3 storskarvar. Under bron trivs tamduvorna men idag visar sig bara en.

Vid Koloniområdet hittas några skator och fler talgoxar och blåmesar.

Vid Bananbron vandrar 50 gräsänder in på en tomt för frukost. Tomten ligger på andra sidan Strömgatan men det kommer ingen bil.

Inne i stan hittas fler talgoxar och blåmesar och på flera ställen gråsparvar.

Talgoxe foto: Ulf Ekström

Regnet fortsätter när vi snabbt går in på Vildrosens kafé för en välbehövlig kopp kaffe med nybakt ostfralla. När vi lämnar Vildrosen är golvet mer än blött, vi måste informera personalen så inga vattenskador uppstår.

Summa summarum: Det är svårt att skåda fågel i ösregn. Det är svårt att höra några fåglar när regnet smattrar på paraplyet. Vi fick ändå ihop 12 arter. Nästa vandring sker den 1 februari. Vi lovar att vädret är bättre då.