Vi blev 7 skådare som efter att ha kryssat kråka begav oss ner mot Villagatan och Lagaån. Men var är alla kajorna, gav de sig iväg när snön kom?

Vi hittar inte turkduvorna på Villagatan men annars var fågellivet rikt. 4 grönsiskor åt frukost vid ett fågelbord. I Lagaån simmade som vanligt några gräsänder men inget bröd i dag heller.

Grönsiska foto: Ulf Ekström

På andra sidan hittade vi 2 gråsiskor, frukosterande bland alkottarna. En ensam sidensvans hittades i en trädtopp. Tofsen avslöjade arttillhörigheten i det skumma ljuset. Både kajor och skator visade sig.

Dagens art får nog bli domherre. Vi hittade dem på flera ställen och i Pilparken fanns en liten flock om 11 domherrar. Både herrar och fruar. Blåmesar och talgoxar dyker upp och även någon entita. Även en koltrast hittas.

Domherre foto: Ulf Ekström

Vid gamla stålgjuteriet sitter några tamduvor på skorstenen. Fler dyker upp under rundan. Annars är det tomt vid Elverket.

Vi vandrar vidare upp mot Replösa. Helt plötsligt kommer en flock storskrakar farandes över himmeln. Säkert 30 stycken på väg söderut. Någon nötväcka tjattrar men vi lyckas inte hitta den.

Storskrake foto: Ulf Ekström

Vid Replösa hittas en bofink, 2 rödhakar och 3 koltrastar.

En ensam storskrakshane ligger på Lagaån nedanför Ågårdsbron.

Vi stannar till vid sumphålet söder om hundrastgården. Gräsänder och någon kråka går och petar i gyttjan men plötsligt kommer en dvärgbeckasin flygande. Den slår ner i gräset och är försvunnen. En gärdsmyg smattrar och en trädkrypare letar mat i strandalarna.

Vid matningen mitt emot Hembygdsparken hittar vi 2 sidensvansar, 1 rödhake och 2 grönfinkar.

Rödhake foto: Ulf Ekström

På väg in mot kaffet tjattrar ett gäng gråsparvar i en häck.

Mot slutet av vandringen blev det lite kyligt så kaffet smakade riktigt gott.