Vid samlingen på Salutorget var vi 14 kikarförsedda skådare, spända på att se hur långt våren har kommit. Vädret var skapligt, mulet och 5 grader varmt. Äntligen slut på den bitande kalla vinden.

Det märktes även på fåglarna. Flera fåglar från Afrika har anlänt.

Pilfink foto: Ulf Ekström

Vid Grand blev vi stoppade av 1 par turkduvor. Samma duvor dök sedan upp på Villagatan så vi var nog mitt i reviret. Färden gick vidare till Villagatan där gråsparv och pilfink sågs, en rödstjärt sjöng sin visa och en ärtsångare sökte föda. En strandskata kom flygande förbi ivrigt lockande med sitt ”kubik”. Ett eller några få par strandskator häckar på industriområdena söder om stan men söker föda på gräsmattor, bland annat vid Sunnerbohov. En ringduva, stor och kraftig jämför med turkduvan, satt i ett träd och spanade. Vid Lagaån flög fiskmåsar och Inger hittade en drillsnäppa. Vi tog även en liten sväng in mot Ljungbergsmuseet för att titta på växten pestskråp. Till vår stora förvåning hittade vi stora blad och blomningen var över.

Drillsnäppa
Drillsnäppa foto: Ulf Ekström

Ulvabäcken bjöd på två forsärlor som visade upp sig fint. Även några gräsänder och en kråka sågs.

I Pilparken satt en grönfink och sjöng. Flera bofinkar och några björktrastar visade sig också. I Lagaån låg en storskrakshona och fiskade.

Elverket nästa. Där satt ytterligare en forsärla och sjöng flitigt. På Stålgjuteriets tak ruvar en skrattmås och fler satt runt omkring. Tamduva, nötväcka och sädesärla fyllde på artlistan.

Sädesärla foto: Ulf Ekström

Vid Tomtebobron ligger ytterligare ett par skrattmåsar och ruvar. Måsarna vid Elverket och Hembygdsparken verkar inte vilja häcka i år, kanske förståeligt vad som hände i fjol. Något tvåbent rovdjur slog sönder alla äggen precis när de skulle kläckas. Strax norr om bron hittades 3 rörhönor.

Vid Replösa var det lugnt. Några gräsänder, mest hanar. Honorna ligger och ruvar.

Järnvägsbron gav ytterligare en rörhöna. Snyggt kunde vi stå på bron och studera rörhönan nedanför på behagligt avstånd. De är väldigt vackra med sin gråblå dräkt och märkligt rödgula näbb. För att inte tala om den svartvita akterspegeln. Ytterligare (eller samma?) en drillsnäppa flög iväg mot Ågårdsbron.

Svarthätta foto: Ulf Ekström

Vid koloniområdet sjöng en svarthätta och flera lövsångare. En trädkrypare samlade mat till sina ungar. Vid en klibbal kunde den vackra allövsbaggen studeras. Blänkande blå. En domherrehona hittades i strandskogen.

Domherre foto: Ulf Ekström

I skogsdungen med alla vackra holkar och konst sjöng en svartvit flugsnappare. En hona fanns där också, likaså en holk som verkade intressant. Som vanligt avslutade vi med kaffe och diverse tilltugg. Det smakade fint efter en något mer tidskrävande promenad men så blir det när fågellivet är rikt.