I gryningen visade termometern -8. Marken var vit efter gårdagskvällens snöstorm. På Salutorget samlades 6 skådare som trotsade vädrets makter. Vi har tur. Vi vandrar mellan två nederbördsområden och snön börjar falla när vi närmar oss kaffet sen förmiddag.

Turkduva foto: Ulf Ekström

När vi inväntar 8-slaget spelar en turkduva på Grands skorsten. Det visar sig vara två, antagligen kvarterets turkduvepar. Vi vandrar in på Villagatan och det är mycket liv på fåglarna. Talgoxar och blåmesar, en koltrast lätt att se i snön och gråsparvarna sjunger från takrännorna. Andra fåglar är en sjungande grönfink, skator, kajor och pilfinkar.

Talgoxe foto: Ulf Ekström

Vid Ljungsätersbron sitter några skrattmåsar på lyktstolparna. Väldigt orädda. Även två fiskmåsar är vackert placerade på en gren över Lagaån. Som vanligt väntar några gräsänder på det överblivna brödet. Nötväckorna är i full gång och visslar ljudligt, aldrig ledsna. Två starar sitter i en trädtopp.

Fiskmås foto: Ulf Ekström

I Pilparken är det lugnt. Några bofinkar sjunger flitigt. Det är lugnt vid Elverket också. Ingen forsärla hittades och Stålgjuteriets tamduvor kunde räknas till tre.

Grönfink foto: Ulf Ekström

Ovanför Elverket sjöng åter en grönfink. Ett par entitor sökte föda i alarna. Här hittades också dagens fågel, en vitnäbbad gräsand (Anas vitnäbbus). Det blev en ny art för oss alla. Ulf fick fina bilder som vi skall skicka till raritetskommittén.

(Vitnäbbad?) gräsand foto: Ulf Ekström

Vandringen förbi Replösa och upp till Järnvägsbron gav fler entitor, en ensam ringduva satt på sin gren, koltrast och rödhake och två rörhönor. I ån fiskade en storskrakshona.

Vid Järnvägsbron låg en blandflock med skratt- och fiskmåsar. 2 tranor flyger förbi på låg höjd. En flock på 50 starar hastar förbi. I strandskogen hittar vi en gärdsmyg som mesta tiden håller sig under snön. Vid Koloniområdet ses ytterligare en rödhake.

På Strömgatan hittat en liten flock björktrastar och en sparvhök passerar oss till alla mesars varning.  

När vi närmar oss centrum kommer en ensam storskarv högt över stan.

Nu har det börjat snöa igen så vi njuter av en fika i den goda inomhusvärmen.

Nästar vandring blir den 4 maj. Samling på Salutorget klockan 8. Vi garanterar inte snöfritt.