Det blev en mörk morgon. Tunga moln täckte himlen. Villagatan låg i mörker. Det enda vi noterade var några björktrastar som flög förbi.

Vid Ljungsätersbron började ljuset komma. Några talgoxar och nötväckor upptäcktes och en sjungande trädkrypare hördes.

Talgoxe foto: Ulf Ekström

Vid Ulvabäckens utlopp sov ett gäng gräsänder i strandkanten. En flock om 50 grönsiskor höll till i klibbalarna. Bergfink och björktrast noterades.

Flocken av tamduvor satt som vanligt på gamla Stålgjuteriets skorsten. I ån ovanför kraftverket fiskade en storskrakshane och två knipgubbar flög förbi nedströms. Troligen inte de vi ser senare.

När vi passerar Astradsskolan kommer en flock finkar förbiflygande. Det går fort men var det inte stenknäckar? Vi vandrar in på Ågatan och visst sitter de i en trädtopp, 15 stenknäckar. Det är en fågelmatning i kvarteret som lockar. Även bergfink och 3 koltrastar håller till här. Dessutom kommer minst 100 björktrastar förbiflygandes.

Stenknäck foto: Ulf Ekström

Vid Replösa är det lugnt. Vid Järnvägsbron brusar det till i luften och en stor flock med grönsiskor visar sig, säkert 300. Dessa siskor är alltid nervösa och vi märker att många av dem tar till vingarna när en kråka passerar. De måste vara oroliga hela tiden, väl påpassade av sparvhökar som finns i stan. Men vi lyckades inte så någon hök idag.

I Lagaån låg 2 knipgubbar och vid åkanten sökte en gärdsmyg föda.

Vi vänder åter in mot staden och vid Strömgatan hittar Emil några stjärtmesar. Nära Hembygdsparken sitter en turkduva och spelar, på ett nytt ställe. Vid Hembygdsparken hittas ännu en gärdsmyg. Skönt att de klarat kylan och snön.

Stjärtmes foto; Ulf Ekström

Sista biten in till kaffet bidrar en grönfink till artlistan.

Vi var 9 personer på denna vandring. Jag tror alla var väldigt nöjda av resultatet som började mörkt men sedan bara fylldes på. Vildrosens kaffe hade som vanligt underbart goda brödbullar med ost och marmelad.

Nästa vandring blir den 2 februari. Alla är väldigt välkomna.

Vid pennan Krister W.