Äntligen lite sommar med värme i luften. Vi var 12 personer som vandrade iväg från Salutorget denna morgon. Ner mot Lagaån och dess lummiga stränder.

Morgonen bär sångarnas tecken. Redan vid Villagatan kunde vi lyssna på svarthättans flöjttoner. Det är mycket att hålla reda på nu när våren håller på att övergå till sommaren och nästan alla flyttfåglarna har anlänt. Lövsångaren hörde på flera ställen, någon koltrast flöjtade och fiskmåsar fångade insekter över ån.

Svarthätta foto: Conny Christensen

Vandringen fortsatte genom Pilparken där tornsvalor seglade genom luftrummet, ringduvor visade upp sig fint i träden och björktrast och grönfink gjorde sig hörda. Björktrasten har säkerligen ungar.

Vid Elverket letade vi efter forsärlan men utan resultat. Någon enstaka sädesärla visade sig med mat i näbben. Ungarna är kläckta.

Ovanför Elverket blev vi varse att något inte stod rätt till. Skrattmåsbona var tomma och måsarna försvunna. Vad har hänt? Det här kan inte vara en naturlig störning. Även bona norr om Hembygdsparken var övergivna.

Vid Replösa sjöng ytterligare en svarthätta för oss. Lite svagt men ändå tydligt hördes en rörsångare i vassen på andra sidan ån. 

Rörsångare foto: Anders Holmberg

Vid Järnvägsbron sjöng en törnsångare. Vi gick ut på bron och turligt nog tog vi lite tid på oss för att njuta av fågelsången. Vi fick snart kontakt med en adult rörhöna men tyckte vi hörde ytterligare en. Mycket riktigt, plötsligt dök den upp med 6 små svarta ungar. Fantastiskt att få uppleva.

Törnsångare foto: Conny Christensen

Nedanför koloniområdet sjöng äntligen en trädgårdssångare nära stigen. Det är inte alltid så lätt att skilja sången av trädgårdssångare från svarthätta men jag hoppas att de flesta uppfattade skillnaden. Trädgårdssångarens pladder mot svarthättans flöjttoner. Lite söder om koloniträdgårdarna kommer vi fram till härmsångaren som varit här någon vecka. Jo, han sjunger på fastän klockan börjat bli förmiddag. Turligt nog sitter den helt öppet i toppen av en buske. Det röda gapet lyser i solen.

Gråsparv foto: Ulf Ekström

Vid Bananbron ligger ett gäng gräsandshanar på gräsmattan och verkar ha det rätt skönt. Deras jobb är över denna säsong. Övriga fåglar under vandringen är starar, talgoxe, blåmes, kaja, skata, kråka, gråsparv och pilfink. Tamduvorna trivs som vanligt under järnvägsbron.

Nästa vandring blir den 7 juli om någon är hemma. Vi träffs som vanligt klockan 8 på Salutorget. Väl mött.