Gräsand foto: Ulf Ekström
Ringduva foto: Ulf Ekström

Det har regnat mycket under natten. På morgontimmarna lugnade det ned sig men det var mycket fukt i luften. Men vad gör dåligt väder för en fågelskådare? Ingenting. 10 personer ställde upp och vi vandrade ner mot Villagatan och Ljungsätersbron över Lagaån.

Björktrast foto: Ulf Ekström

Det var full fart på måsarna, både fisk- och skrattmåsar. En koltrast flöjtade vackert på nära håll. I ån låg några gräsandshanar. Honorna ligger nu på ägg. I Pilparken sökte en nykommen svartvit flugsnappare efter insekter. Det kan inte vara lätt i regn och kyla. Fåglarna måst vara väldigt hungriga efter en flygresa från Afrika.  I träden långs ån sågs nötväckor, talgoxar, blåmesar och någon björktrast. Bofinkarna sjöng aktivt, kanske skall den utses till dagens fågel.

Blåmes foto: Ulf Ekström

Nedanför Elverket låg 1 par storskrakar och fiskade.

Bofink foto: Ulf Ekström

Ingen forsärla kunde hittas vid Elverket. Undrar var paret tog vägen som vi såg för en månad sedan. Ovanför Elverket blev det mer fåglar. Skrattmåsarna börjar ruva i sina bon. Vi såg bon och bobygge ända upp till koloniområdet. En ladusvala försökte fånga insekter vid Hembygdsparken. Efter Bananbron hittades den första rörhönan som skulle följas av ytterligare 3. Två av dessa parade sig nedanför koloniområdet. Har ni möjlighet så försök se de nykläckta ungarna om några veckor. Kolsvarta med röd näbb. Mycket charmiga.

Rörhöna foto: Ulf Ekström

En vacker svartvit flugsnapparhane kunde studeras vid Replösa tillsammans med flera lövsångare, bofinkar och någon grönfink. Vid Järnvägsbron höll 1 par knipor till.

Svartvit flugsnappare foto: Ulf Ekström

Förutom dessa fåglar hittades även flera ringduvor, kråkor, kajor och skator. Våren är på väg men det är väldigt vad det går sakta i kylan och regnet. Någon vårkonsert fick vi inte höra idag men det var en trevlig vandring vi gjorde.

Nästa vandring blir den onsdagen den 2 juni klockan 8 på Salutorget.

Skrattmås foto: Ulf Ekström
Sädesärla foto: Ulf Ekström