Vädret var kallt men nog märks det att våren är på väg. När solen kommer fram så värmer den riktigt gott. Vår vandring började som vanligt mot Villagatan där flera talgoxar och blåmesar sjöng tillsammans med flera grönfinkar. Just grönfinkarna var väldigt i farten denna morgon och underhöll oss på flera ställen. Nötväckornas visslande hördes också lite varstans. Vid en holk kunde vi på nära håll studera en nötväcka. Tydligen var hålet lite för litet då flisor var borthackade vid holkens ingångshål. Är ingångshålet för stort är nötväckan känd för att kunna mura igen det till passande storlek.

Blåmes foto Ulf Ekström

I Lagaån simmade några gräsänder och både fisk- och skrattmåsar höll låda nedanför Elverket. En storskarv flög förbi.

Vid Elverket letade vi efter forsärlan men det verkade tomt. Men så plötsligt hörs den enkla sången från ärlan och 2 forsärlor kommer flygande och slår ner på Elverkets dammbyggnad. Det bör ha varit ett par. Så håll utkik, det kanske blir en häckning.

Forsärla foto Henrik Strandberg

Ovanför Elverket hittade Bengt bläsandshanen tillsammans med några gräsänder. Den har varit i Ljungby hela vintern och lyckades överleva den kalla perioden vid Replösa. Nu hittade vi också några knipor, både hanar och honor. Vid Bananbron dök rörhönsen upp. Det finns 3 stycken, 1 par och en ensam hane. Det blir en del bråk mellan de båda hanarna. Vi fick jätte fina observationer på dem. Vilka fina färger de har på sina näbbar. Röda med gul spets.  Passa på nu, när växtligheten kommer igång gömmer de sig.

Rörhöna foto Rolf Nilsson

Koltrastar och björktrastar sågs och på Tingshuset satt en ensam turkduva.

Turkduva foto Hans-Gösta Pettersson

Nästa vandring blir den 5 maj. Som vanligt samling på Salutorget klockan 8.