Kaja foto: Ulf Ekström

Vi samlades som vanligt på Salutorget, denna 0 gradiga morgon, för vidare vandring längs Lagaåns vackra stränder. Vi beslöt att vandra ner till grönområdet söder om Åsikten för att om möjligt hitta en flock steglitser som uppehållit sig där en längre tid. På vägen dit hittades 2 pilfinkar, 2 domherrar (1 domherre och 1 domdam)och en bofinksherre. En tidig fiskmås passerade längs ån. När vi kom ner till steglitserna var de borta. Vi väntade en kort stund men vandrade sedan vidare upp mot Elverket.

Gräsand foto: Ulf Ekström

Grönfinkar hördes då och då. De är ljudliga den här årstiden. Leif hittade en storskrakshane. Över Pilparken kom en glada flygande. Tyvärr försvann den norrut och inte mot oss.

Knipa foto: Ulf Ekström

Ovanför Elverket simmade ett par knipor. Det var den enda anden vi såg förutom alla gräsänderna. Här hittades även en rödhake och 2 grönsiskor. På väg upp till Replösa sjöng flera talgoxar, blåmesar och nötväckor för oss. 2 grågäss upptäcktes förbiflygande på lite håll.

Rödhake foto: Ulf Ekström

Replösa har tappat sin dragningskraft på fåglarna sedan kylan släppt sitt tag. Vi såg inget speciellt på platsen och fortsatte upp till Järnvägsbron. Där simmade ytterligare knipor (1 hane med 2 honor) på läckert nära håll. Knipan är förresten veckans svar på Naturmorgons fråga.

Storskarv foto: Ulf Ekström

På vägen tillbaks hittade Inger en dubbeltrast på den lilla fotbollsplan som finns nära Bananbron. Jag tror det var en trevlig observation för de flesta av deltagarna. En storskarv i häckningsdräkt fångade fisk i Lagaån. Gladan kommer förbiflygandes igen, 2 ringduvor satt i ett träd vid Kolonin, ytterligare en hittades vid Missionskyrkan, eller Ekumeniakyrkan som jag tror det heter idag.

Ringduva foto: Ulf Ekström

Där i närheten hittade några även en björktrast och flera gråsparvar. Gråsparven är inte självklar för de som bor utanför stan. Sista biten gick rätt fort, den råkalla luften gjorde att kaffet lockade.

Björktrast foto: Ulf Ekström

Nästa vandring blir den 7 april, klockan 8 vid Salutorget. Välkomna.

Gråsiska foto: Ulf Ekström

Vid pennan var som vanligt Krister W och alla foton är från dagens runda tagna av Ulf E.