Lite kallt, – 4 C och mulet. 11 fågelskådare samlades på Salutorget klockan 8. Visst märks det att ljuset går åt rätt håll, det var redan skådarljust.

Vi gick den vanliga rundan med första stoppet på Villagatan. Turkduvorna var mer samarbetsvilliga nu än på de senaste turerna. En turkduva satt och hoade, ytterligare en satt i ett annat träd en bit därifrån. Knappast ett par (än).   Kajor, skator, blåmesar och talgoxar var aktiva. 4 koltrastar letade mat denna morgon.

Blåmes och Talgoxe foto: Ulf Ekström

Nere vid Ljungsätersbron satt en rödhake i en buske. Det är nog inte lätt att vara rödhake i den här kylan. Gräsänderna var som vanligt i ån.

När vi nådde Pilparken kom 4 ringduvor förbiflygande, de enda vi såg under promenaden. Tamduvor sågs också och nötväckorna flöjtade högt. I ett träd satt 6 domherrar, 4 hanar och 2 honor. Vackra fåglar. De åt knoppar från ett Salixträd.

Domherre foto: Ulf Ekström

Det är mycket vatten i Lagaån. Inga stenar åt strömstaren. Det enda vi såg nedanför Elverket var en storskrakshona.

Ovanför Elverket hittade vi 2 fiskande storskarvar. Där fanns också en kniphona och 1 par storskrakar bland alla gräsänderna. Större hackspett trummade och några entitor sökte föda vid åkanten.

Vid Replösa fanns de båda vattenrallarna kvar. Det är fantastiskt att stå på vägkanten och kunna studera denna svårsedda fågel på riktigt nära håll. Rallarna var inte ensamma, en rödhake och 2 bofinkar höll också till i buskagen. Helt plötsligt kom en gråhäger flygande längs ån och slog ned nedanför Koloniträdgårdarna. Grönfinkar och koltrastar förgyllde även vandringen här.

Grönfink foto: Hans-Gösta Pettersson

Dagens observation är ändå den unga havsörn som passerade rakt över våra huvuden när vi stod på Järnvägsbron.

Vi letade också efter den bläsand som setts vid Ågårdsbron flera gånger men där gick vi bet. Men så kommer vi till plurret nedanför fotbollsplan söder om Koloniområdet. Och vem går inte där bland gräsänderna. Bläsanden. Det är en hane men den har inte ruggat färdigt. Tittar man noga ser man den ljusa bläsen är på väg fram.

Bläsand foto: Krister Wahlström
Bläsand foto:K rister Wahlström

Sista biten in till staden och fiket gav en björktrast vid Hembygdsparken och några grönfinkar längre in mot stan. Trots kallt väder så gav denna runda många fåglar och även våren börjar märkas då mesarna sjöng. Det var en mycket fin runda.

Nästa vandring blir den 3 mars. Väl mött.  Krister W