Klockan 8 var det ännu mörkt. Marken är täckt med ett nytt snötäcke. Vinterns första. En svag men ack så kall nordanvind for över torget. Ändå blev vi 6 välklädda skådare som gav sig iväg mot Villagatan och Lagaån.

Jag tror fåglarna också tyckte det var en kall morgon, bäst att äta. Det var väldigt tyst men vi hittade någon koltrast och några talgoxar tillsammans med blåmes. Turkduvorna ville inte visa sig. Vid Ljungsätersbron fanns naturligtvis gräsänderna. Vi hade inget bröd med oss.

Koltrast foto: Ulf Ekström

Längs Pilparken var det nästan lika tomt. Två storskarvar flög förbi längs Lagaån. Kråkor, skator och kajor räknades in. Men mycket mer blev det inte.

Vid Astradsskolan sågs fler koltrastar. Bland gräsänderna vid Bananbron låg ett par knipor och dök.

Gräsand foto: Ulf Ekström

Sedan börjar det hända saker. Ju närmare Replösaskolan vi kommer desto fler fåglar dyker upp. Emil hittar en björktrast som det inte finns så många denna vinter. Vid Replösaskolan stannar vi ett tag och hittar gärdsmyg, koltrast, rörhöna, rödhake, gråhäger, grönfink och domherre. Vattenrallen hittar vi tyvärr inte. Men den fanns där igår kväll. Så ge inte upp.

Rörhöna foto: Ulf Ekström

Vidare till Järnvägsbron där en fågelmatning gav fler koltrastar, grönfinkar och en bergfink. I Lagaån låg 1 par sångsvanar med 5 ungar. Ett duktigt par.

Sångsvan foto: Ulf Ekström

Nedanför Koloniområdet dök ytterligare 2 gärdsmygar upp. Fler domherrar och ytterligare en björktrast hittades.

Inne i centrum (Betlehem hemma hos Lena) tittade vi på en orädd rödhake och ett fint gäng med gråsparvar. Gråsparven är en vacker fågel när man tittar närmare på den.

Rödhake foto: Ulf Ekström

Tyvärr var all kaféer stängda men ICA hade sin oas öppen.

Nästa vandring blir den 3  februari.