Denna onsdagsvandring startade i mulet väder och en och annan regndroppe. De paraplyer som var med behövdes dock inte spännas ut. Vädret var riktigt behagligt. Vi var 11 stycken morgonvandrare som ställde kosan till Villagatan. Jo då, turkduvorna visade upp sig mycket fint. Ett par på en TV-antenn och en ensam duva på en annan.

Turkduva foto Roger Karlsson

Det skall erkännas. Fåglarna är väldigt tysta. Inte undra på. Efter häckningen behövs fjädrarna bytas och lite extra mat för att klara av den kommande flyttningen. En ruggande fågel som inte har sin normala flygförmåga håller sig dold för alla faror.

När inte fåglarna vill visa sig tittade vi på andra varelser. Längs Lagaån vid Ljungsätersbron växer en hel del jättebalsamin tillsammans med snårvindor, älggräs och fackelblomster. En fet larv låg på gångstigen, det bör vara en videsvärmare. Bilder finns på Artportalen.

Talgoxar, blåmesar, skator, tornseglare, hussvala och bofink visade sig i alla fall.

Talgoxe foto Hans-Gösta Pettersson

Vid Elverket händer som vanligt något. En forsärla födosöker tillsammans med några sädesärlor. Leif upptäcker en kungsfiskare på en gren ovanför Elverket. Tyvärr hinner inte alla se den. Vi hittar den inte heller senare. Men två gråhägrar ses av alla. Flera ladusvalor jagar insekter över ån.

Längs stigen norr om elverket återhittar vi en lök. Efter kontroll i diverse floror får vi det till backlök, en art som inte är vanlig i våra trakter. Den är nära släkting till gräslöken. Nu dyker även gräsänderna upp, vi hittar ca 50 änder som verkar något hungriga.

Gräsand foto Ulf Ekström

Kråkor, kajor, nötväckor, två skrattmåsar (en äldre fågel och en som var kläckt i sommar) dyker upp. Längre fram ses björktrastar, en stor flock gråsparvar och 10 grönsiskor.

Som vanligt avslutar vi vandringen med en välförtjänt fika på Storgatan.

Det kanske inte blev så många fåglar på vandringen men jag tror att alla tyckte det var en trevlig och lärorik vandring denna sommarmorgon. Själv tycker jag det är fantastiskt vad mycket man kan hitta i sin närhet.

Ut och vandra och njut tycker Krister vid pennan.