Klockan 8.00 var 11 personer samlade på Salutorget. Vi hinner inte ge oss iväg, plötsligt flyger 4 strandskator över torget. En god början på en givande vandring denna sommarmorgon.

Vi ger oss iväg mot Villagatan och Lagaån. På Villagatan hittar vi en sandfärgad turkduva på ett av husen. Tydligen har de slutat att hoa, den sitter helt tyst. Vi fortsätter ner till Ljungsätersbron i sakta mak. Det är ganska tyst. De flesta fåglar har nog kläckt och är fullt upptagna med att mata sina ungar.

Det händer inte så mycket men vid Ulvabäcken kommer en gräsandshona med 4 nästan nykläckta ungar. En trädgårdssångare sjunger flitigt. I Pilparken kommer 3 stenknäckar och flyger förbi. Vi lyckas inte hitta dem åter, kanske var det en familj. Nedanför Elverket ute bland näckrosorna söker en rörhöna med en unge föda. I Pilparken sjunger också en skramlig ärtsångare och en försiktig lövsångare. Nötväckor far omkring och några koltrastar och björktrastar jagar runt efter föda.

Ladusvala foto Bengt Andersson

Vid Elverket kommer en ensam fisktärna inflygande bland skrattmåsarna. Väldigt smäcker jämfört med måsarna. Nu är de första skrattmåsungarna flygga. Leif upptäcker en forsärla som smyger omkring vid elverkets dammar. Jag får syn på den några sekunder, den lyser väldigt gul vilket tyder på att det är en gammal fågel.

Ovanför Elverket ses fler skrattmåsar med ungar. Även enstaka fiskmåsar flyger förbi. En rörhöna ses simmande bland den väldigt gröna stranden. Växtligheten är hög nu. Det är inte lätt att hitta fåglarna. I ån nedanför Järnvägsbron kunde vi se sprängört blomma, en av de giftigaste växter vi har i Sveriges natur. Vid Koloniområdet sjunger en härmsångare för oss.

Kråka foto Henrik Strandberg

Övriga fåglar under vandringen är skata, kråka, kaja, en stare, blåmes, flera ladusvalor som tydligen häckar i dansbanan vid Hembygdsparken, pilfink, gråsparv, tamduva, flera ringduvor, en sjungande svarthätta och inte minst alla små cm-stora grodor som hoppade omkring på gångbanan.

Vi avslutade som vanligt med en kopp kaffe med tilltugg på en av stadens kaféer. En givande vandring med många fina upplevelser.

Nästa vandring blir den onsdagen den 5 aug klockan 8.00 på Salutorget.