Ett stilla regn faller, termometern visar på någon liten plusgrad. Det spelar ingen roll, 11 tappra skådare ställer upp på Salutorget för en trevlig (tänkte skriva skön) morgonvandring.

Vi ger oss iväg ner mot Industribron (Ljungsätersbron är avstängd). Längs vägen hinner vi titta på några pilfinkar, ringduvor och en snabbt förbiflygande turkduva nära Olofsgatan. Vattnet håller på att sjunka undan i Lagaån men det är fortfarande väldigt högt. 1 par knipor dyker efter föda vid Industribron.

Pilfink foto: Ulf Ekström

När vi anländer till Ljungsätersbron letar vi efter bläsanden. Det tar ett tag innan vi hittar den, den är längre upp mot Elverket. Det har blivit en vacker hane nu efter vinterns ruggning. Flera gånger låter den höra sin speciella vissling. Anden riktigt gapar med näbben vid varje vissling. En gärdsmyg passerar längs åkanten. Att våren är på väg märks ändå, en gråtrut passerar mot norr. Talgoxarna sjunger men annars är fågelsången mager.

Storskarv foto: Ulf Ekström

Nu har åns vatten sjunkit under Elverkets fönster. Vid Tomtebobron (Bananbron) sitter som vanligt en storskarv och torkar vingarna. Kompisen ligger och dyker inte långt därifrån. Fler knipor ses, hanarna lyser kritvita mot åns mörka vatten. Vid Replösa håller några entitor på och födosöker tillsammans med flera grönsiskor. Grönsiskor ses på flera ställen, de gillar klibbalarna längs ån. En ensam storskrakshane fiskar. En rödhake sjunger, kanske dagens bästa vårtecken.

Bläsgäss och en sädgås foto: Ulf Ekström

På vägen tillbaks in till centrum passerar flera gåsflockar mot norr. Speciellt vacker var en flock om 35 bläsgäss som passerade i en perfekt plog. Deras bjäbbiga gåskackel avslöjade arttillhörigheten. Övriga gäss var grågäss som är den vanligaste gåsen i våra trakter.

Vi fick ihop 25 arter under vår runda.

Krister Wahlström