Vem går upp för att vara på Salutorget klockan 8 på nyårsdagen? Nästan alla jag träffat har tackat nej så jag trodde att denna morgon skall jag få vandra själv längs Lagaån, Men inte så. Vi blev fyra morgonpigga (jo så var det) skådare som gav sig iväg och inledde det nya skådaråret i gryningen.

Klockan 8 är det fortfarande väldigt mörkt, speciellt när himmeln är täckt med moln. Väldigt tyst, stans alla kajor har säkert flytt staden i full panik vid midnattens fyrverkeri. Men vid Villagatan sågs de första kajorna och därmed årets första fågelart. Det fortsatte med talgoxe och blåmes nere vid ån. Vid Pilparken fyllde på med nötväcka, kråka och tamduva. 2 gärdsmygar smattrade som om de ville visa att här är det jag som skall äta. Mycket vatten i Lagaån gjorde att några bra platser för strömstaren saknas. Men 2 storskrakar flög över. Uppströms kraftverket låg ett par knipor.

Vid Replösa sökte en flock på 25 grönsiskor mat i alarna längs ån. En ringduva satt och kurade i ett träd. En ensam storskarv flög förbi liksom en ensam sidensvans. Vid Ågård sågs en ensam björktrast. Men sedan började det hända saker. Vid Ågårdsvägens övre del finns flera fina rönnbärsträd. En steglits visade upp sig fint i ett träd tillsammans med 2 sidensvansar och en honfärgad tallbit. Lite senare flög alla kajor upp och nog kom det en sparvhök förbi jagandes.

Vi fyllde på tallbitarna längre ner i stan (nära rondellen vid IcaMaxi ) med en flock om 12 fåglar.  Minst två av dem röda hanar.

I kvarteret Bethlehem sökte vi förgäves efter turkduvorna som brukar hålla till där. Men det blev 1 par gråsparvar. Vi hittade inte turkduvorna vid Villagatan heller (undrar var de är) men väl en grönfink.

Morgonpigga nyårsvandrare var Lena Hjelmqvist, Anders Påhlsson, Emil Krans och undertecknad.

Krister Wahlström