En fantastisk vacker morgon och förmiddag inföll denna onsdagsvandring. Vi började som vanligt nere vid Villagatan och hittade snart 2 turkduvor på en TV-antenn. De verkar ha varit försvunna några månader så det var en överraskning att återfinna dem. Vi fortsätter ner till Lagaån och in i Pilparken. Pilfinkar och mesar (talgoxe och blåmes) underhåller oss. I ån finns några få gräsänder. Hanarna börjar få riktigt vackra dräkter efter sommarens ruggning.

Dagens art är kanske grönsiskan som sågs i många exemplar. Det är mycket löv kvar på alarna så någon riktigt snygg siska lyckades vi inte se. Men de kommer säkert att vara kvar, favoritfödan alfrön verkar finnas i stora antal. Väldigt många kottar finns på alarna.

Vid Elverket födosökte två forsärlor. Ovanför Elverket fiskade en gråhäger. Lite skygg som vanligt.

Det var mycket aktivitet längs ån denna morgon. Skolorna var ute och sprang längs ån. Även några grupper var ute på aktiviteter. Men nötskrikorna lät sig inte skrämmas utan samlade sina ekollon. Två ringduvor satt fint i ett träd vid Järnvägsbron. Innan dess lyckades vi hitta en rörhöna nedanför koloniområdet. Nu är det inte mycket kvar av den röda pannskölden.

Rörhöna foto Krister Wahlström
foto Krister Wahlström

Sammanlagt såg vi 17 arter. De flesta såg vi bra. Men storskarven vid Hembygdsparken lyckades smita förbi flera av oss. Vi var 13 stycken som njöt av fåglarna och naturen denna morgon.

Vid pennan Krister W.