Nu skall sanningen fram. Oj vad tyst och stilla det är i naturen. 17 arter fick vi ändå se. Men rundan var fin. Vädret var som vanligt på vår sida. Spanandet övergick delvis till fjärilar och diverse växter.

Vi var 11 skådare som gav oss iväg ner till Lagaån för att se om kungsfiskarna finns kvar. Efter en kvarts väntan gav vi upp. Inte ett liv förutom några fiskmåsar som flög förbi. Vi passerade Åsiktens trädgård och alla fina fjärilar drog till sig vårt intresse. Under dagen sågs flera amiraler, tistelfjärilar, några rovfjärilar, nässelfjäril, flera påfågelsfjärilar och naturligtvis citronfjärilar och någon kålfjäril. Under promenaden sågs en gök, två grönsiskor, fler fiskmåsar varav några var ungar för året, gräsänder (som nu alla är bruna), tornseglare och ladusvalor som jagar insekter över ån. I strandskogen och omgivande trädgårdar noteras nötväckor, talgoxar, blåmesar, skator, kråkor och kajor. En ringduva kunde studeras på nära håll, intressant att kunna se varenda fjäder. En sparvhök irriterade det övriga fågellivet. Sedan händer allt på någon minut. 

Amiralfjäril foto Krister Wahlström
foto Krister Wahlström

När vi närmar oss Hembygdsparken kommer äntligen en rörhöna fram och nästan samtidigt flyger en kungsfiskare förbi. Alla hann nog inte se det blå strecket som är en kungsfiskare men förhoppningsvis kommer fler tillfällen.

Som vanligt avslutades rundan med en god kopp kaffe och diverse frallor och nötkakor. Med på promenaden var Kerstin Karlsson, Marianne Arvidsson, Margareta Jonsson, Göran och Eva Ek, Leif och Anki Johansson, Inger Bengtsson, Lena Hjelmqvist, Göran Larsson och undertecknad.

Krister Wahlström