Vad passar bättre än en onsdagsvandring efter jul- och nyårshelgerna? Vi samlades 9 tappra skådare i den något kalla och riktigt blåsiga morgonen. Klockan 8 har ännu inte solen gått upp. Morgonen var klar med månskära och en gryningsstjärna.

Fikadags Foto Ulf Ekström

Som sig brukar vandrade vi ner mot Villagatan och Ljungsätersbron. Alla höll med om att det är väldigt lugnt och stilla men en koltrast och en pilfink hade vaknat. Turkduvorna som varit på plats de senaste veckorna ville dock inte visa sig. Vi fortsatte upp mot Elverket genom Pilparken men mycket lugnt. En liten flock med gråsiskor som födosökte i Lagaåns klibbalar visade sig. I flocken fanns en fin hane med rosa bröst. När vi hade kommit förbi Astradsskolan hittade Eva en sparvhök som svävade uppe i skyn. Tyvärr försvann den ganska snabbt.

Vid Replösaskolan hittade Kerstin en rödhake nere i bäcken. Leif hittade ytterligare en rödhake i en trädgård strax bredvid. Vid Ågård simmade en kniphane bland gräsänderna. 2 ringduvor flög förbi.

Vi vänder och går mot stan. Helt plötsligt flyger en flock om 14 kanadagäss och en yngre svan över oss. Svanen hinner vi inte artbestämma men den flög tyst så det bör inte varit en knölsvan. Nere vid Hembygsparken spanar vi småfåglar vid matningen i häcken. Några grönfinkar och talgoxar sågs tillsammans med kajor. Även när man letar småfåglar bör man titta upp någon gång. Helt plötsligt seglar en ung havsörn över villorna och passerar mycket snyggt rakt över våra huvuden.

Havsörn Foto Ulf Ekström

Nu började fingrar och fötter bli oroväckande kalla så vi förflyttade oss ner till Storgatans kaffe där vi återhämtade värmen med en god fika. Dagens resultat blev 19 arter.

Med på rundan var Göran och Eva Ek, Anders Påhlsson, Leif och Anki Johansson, Kerstin Karlsson, Ulf Ekström, Lena Hjelmqvist och Krister Wahlström som höll i pennan.

Nästa vandring blir den 6 februari klockan 8. Samling Salutorget.    /Krister, Foto: Ulf Ekström