Jonas, Krister, Agne, Claes och Anders startade från Ljungby på utsatt tid på lördagsmorgonen. Roger, som hade haft en sömnlös natt och var alldeles utmattad visste inte hur han skulle göra. Till slut bestämde vi oss i alla fall för att åka med till Falsterbo. Vi anlände till Annas Bageri vid niotiden, där vi träffade övriga exkursionsdeltagare. De flesta av oss bunkrade upp diverse godsaker att förgylla sträckskådandet med under dagen medan Jonas, Krister och Agne intog sin fika hos Anna. 

Vinden föreföll komma från rätt håll så vi åkte ner till Lotsvillan och riggade upp tuber, stolar och det viktigaste av allt vår fika. Förhoppningarna om ett bra sträck var väl inte alltför höga eftersom mycket hade sträckt ut veckan före. Under dagen såg vi ca 100 sparvhökar, ca 60 bivråkar, ca 50 ormvråkar, 11 bruna kärrhökar, 6 glador, 5 tornfalkar, 1 stenfalk och 1 blå kärrhökshanne.  

Vid kontroll med sträcket nere i Falsterbo så hade dom bl.a. haft ca 200 sparvhökar, 27 bivråkar och 6 ormvråkar, vilket tydde på att flera vråkar vände före Nabben och aldrig sträckte ut. Detta hade vi redan misstänkt eftersom en hel del vråkar sågs på retursträck vid bron.

Så var det dags för middag, vilken intogs i form av diverse pizzor på en pizzeria i Höllviken med en servitris som drog till sig en del av grabbarnas intresse. Därefter vidtog traditionell bärnstensletning och lite trevligt umgänge i den nyrenoverade och allmänt uppfräschade Lotsvillan.

Söndagsmorgonen inleddes med att Jonas, Krister och Agne åkte ner till Nabben i gryningen, där de bl a såg forsärla och en pilgrimsfalk. Övriga deltagare tog sovmorgon och flyttade i lugnt tempo ut sina tuber och stolar för att få en så bra obsplats som möjligt. Dimman låg tät i början men lättade ganska snabbt och dagen kändes ganska lovande. Det blev en dag med mycket sparvhök. Vi räknade till 378 sparvhökar medan resultatet nere vi Nabben blev 656 stycken. Ormvråks- och bivråkssiffrorna blev ungefär som föregående dag. Dessutom sågs 20 tornfalkar, 3 fiskgjusar, 6 glador, 2 stenfalkar, 2 pilgrimsfalkar, 1 lärkfalk och 1 duvhök. 

Exkursionen avslutades som sig bör med en middag på Lotus House innan kosan styrdes mot de djupa Smålandsskogarna.
/Kerstin Karlsson