Vilken fin morgon. Blå himmel och så där lagom varmt. Kanske en av årets sista sommardagar. Vi var 14 vandrare som samlades på Salutorget för att studera morgonens fågelliv längs Lagaån i Ljungby.

Vi började som vanligt med Villagatan där en turkduva satt fint på en taknock. Ännu en turkduva satt på en antenn på Olofsgatan. Vi fortsatte ner över Ljungsätersbron och in i Pilparken. Inga gräsänder i ån och väldigt tyst överallt. Inga ärlor vid Elverket, varken fors- eller sädesärla.

Turkduva foto: Hans-Gösta Pettersson

Efter Elverket dök de första gräsänderna upp, fler sågs senare från Järnvägsbron. Talgoxar och nötväckor hittades i träden. Även en trädpiplärka och en ung lövsångare (som är mer gul än grön) hittades. Några pilfinkar höll till i ett buskage. En och annan skata och kråka drog förbi.

Trädpiplärka foto: Henrik Strandberg

En sädesärla lyckades vi se på ett hustak. En ung rörhöna smög omkring i kaveldunet nedanför Järnvägsbron, svår att se då den försvann långa stunder. Någon enstaka blåmes sökte föda i träden längs ån.

Det blev nog ändå duvornas dag. Förutom turkduvorna sågs många tamduvor i olika färger. Men några såg mer ut som klippduvor som de härstammar ifrån. Ringduvorna visade upp sig flera gånger och de flesta såg nog hur stora de är jämfört med turkduvan.

Tamduva foto: Hans-Gösta Pettersson

Vi såg 16 arter denna fina men kanske något fågeltomma morgon. Men så är det att vara fågelskådare. Nästa vandring blir den 6 oktober. Samling på Salutorget klockan 8. Väl mött.