Trots hot om regn från SMHI hade fem tappra skådare slutit upp vid klubblokalen för att hänga på årets traditionsenliga Västkustresa. En sjätte deltagare plockades upp vid Boasjön och sedan var vi fulltaliga.Vid halvåttatiden var vi så framme vid Morups Tånge som var dagens första etappmål.Vädret var förvånansvärt bra och vi började skådningen med en stilla frukost i strandkanten samtidigt som vi spanade av Korshamnsviken efter rastande vadare. Efter de senaste dagarnas högtryck var dock dessa ganska fåtaliga. Dock hittades en liten flock kärr- snäppor på njutbart avstånd och i deras sällskap fanns även en kustsnäppa, en mosnäppa och tre småsnäppor. Längre ut i viken gick bl.a. några svartsnäppor. Medan vi tittade på vadarna dök en flock steglitser upp i tistlarna jämte oss. Vid idkande av spaning över havet, upptäcktes en rastande tobisgrissla och en stenfalkshanne drog snabbt förbi.

Vi vandrade sedan upp mot Bredvik i norr och noterade en tornfalksfamilj, som valt fyrens fönstergluggar som sittplatser. I Bredvik var det magert på fågelfronten men plötsligt kom larmet om en silkeshäger vid Galtabäck. Efter en kort diskussion bestämde vi oss för att bryta upp och åka dit. På plats vid Galtabäck rådde förvirring bland skådarna. Ingen hade vare sig sett eller träffat någon som sett någon silkeshäger. Så småningom uppdagades dock att hägern endast rastat en kort stund för att senare vara spårlöst försvunnen. Vi spanade sedan efter den från tornet i någon timmes tid med negativt resultat. Dock fick vi se smådopping, lärkfalk och en stor flock storspovar.

Nu började det snackas om fika på Getteröns naturcentrum, så vi beslöt att styra kosan dit. På vägen till Getterön lyckades en bil köra vilse i Varberg och missade därmed naturcentrets sista morotskakor, som påpassligt inhandlades och åts upp av deltagarna i första bilen. Redan under fikat kunde vi genom centrets panoramafönster se en överflygande pilgrimsfalk.

Spaning från vindskyddet gav ytterligare en pilgrimsfalk, en snögås i en flock vitkindade gäss, flera snatteränder och en ovanligt stor flock silltrutar.

Nu började det dock mulna och regnet hängde i luften så vi gick ner och ställde oss i det strategiskt belägna gömslet. Detta visade sig vara en god idé då det i vassgatorna smög flera vattenrallar i olika åldrar, dessutom visade en små- fläckig sumphöna upp sig helt öppet. Att se dessa vassens doldisar på detta sätt, var väl kanske dagens stora begiven- het.

Nu kom också det utlovade regnet med pukor och trumpeter. Ett riktigt åskoväder med vidhängande störtregn och stormbyar svepte in över Getterön och höll oss kvar i gömslet i över en halvtimme innan vi vågade oss ut. Då klockan började bli mycket och ingen större bättring syntes i vädret, beslöt vi oss för att avsluta exkursionen med att äta middag i Varberg. Efter en stunds letande hittades en pizzeria med lediga bord som föll alla i smaken. Mätta och belåtna med dagen, åkte vi sedan åter mot Ljungby.

Jonas Starck