Idag samlades 12 förväntansfulla skådare på Salutorget. Vädret var vackert och inte för varmt.

Vi hann inte samlas alla klockan 8 innan en häger passerade över oss och staden. Halsen var indragen i en krök så nog var det en häger. Nästan samtidigt passerar en korp. I bakgrunden seglar ett gäng tornseglare.

Turkduva foto: Ulf Ekström

Vi ställde kosan till Villagatan där vi snart fick syn på en turkduva. Denna duva satt på en antenn men snart dök ytterligare en turkduva upp som visade upp sig fint då hon födosökte på marken. Nackringen kunde tydligt ses. I trädgårdarna runt omkring knäppte en rödhake och två ärtsångare letade föda i ett träd.

Ärtsångare foto: Ulf Ekström

Över Lagavallen passerade en glada mot söder. I Pilparken hittades både nötväcka och björktrast. 2 drillsnäppor höll till nere vid ån där även en fiskmås med två flygfärdiga ungar vilade.

Fiskmås foto: Ulf Ekström

På de byggnader som är kvar av Stålgjuteriet huserade ett gäng tamduvor av olika kulörer. Längst upp på skorstenen satt en av årets sista skrattmåsar.

Skrattmås foto: Ulf Ekström

Elverket hyste flera sädesärlor men vi var tvungna att gå runt byggnaderna för att hitta en forsärla som gick på bommen som skall skydda turbinerna från diverse flytande skräp.

Röd glada foto: Ulf Ekström

Vi fortsätter upp mot Replösa. En ung gråtrut flyger förbi och de första gräsänderna dyker upp. Över Replösa svävar en glada som verkligen ser ruggig ut. Det sliter på fjäderdräkten att föda upp en kull ungar.

Nötväcka foto: Ulf Ekström

Vid Järnvägsbron ses en entita och i åkanten tittar vi även på en landets giftigaste växter: sprängört. Tyvärr blommar den inte men bladen är typiska. En ung rödstjärt ses vid Koloniområdet. Kanske inte så lustigt då vi under tidigare promenader sett föräldrafåglarna.

Ringduva foto: Ulf Ekström

Förutom dessa nämnda arter sågs även talgoxe, ringduva, kråka, kaja, skata, gråsparv, pilfink och lövsångare. Lövsångarnas årsungar är nu väldigt gula. Dagens art däremot tycker jag är blåmesen. Lite överallt dyker de upp och merparten är ungfåglar som också är väldigt gultonade men inte så blåa. Men det dröjer inte länge innan de byter fjädrar och ser ut som i fågelboken.

Kråka foto: Ulf Ekström

Nästa vandring blir den 1 september. Klockan 8 på Salutorget. Välkomna.