Första-onsdagen-i-månaden-vandring 2018-12-05

 8 tappra skådare träffades på Salutorget i Ljungby klockan 8. Vädret var lite kallt och helt klart. Fint skådarväder.

Vi började vandringen ner till Villagatan men turkduvan lyckades vi inte hitta. Men väl en förbiflygande stenknäck som visade sina vita vingband på undersidan av vingen. Kerstin hörde även sidensvans men vi lyckades inte få syn på fågeln eller fåglarna så vi vet inte hur många de var.

Vandringen fortsatte ner till Lagaån och Pilparken. 3 ringduvor satt i alarna. I ån höll en ung häger till och en storskrakshane flög förbi. Ingen strömstare nedanför kraftverket i dag heller.

Vandringen fortsatte upp mot Replösa. Fler ringduvor visade sig och 2 rödhakar letar mat. Ytterligare en rödhake hittades vid Hembygdsparken. Vid Järnvägsbron hörde Kerstin en gärdsmyg. Från Järnvägsbron upptäcktes en and upp mot Ågårdsbron. Det visade sig vara en vigghona. En bit ifrån viggen dök en kniphane flitigt.

Vi fortsatte på åns västra sida ner förbi Koloniträdgården. En liten flock med siskor hittades i alarna. Den innehöll några få gråsiskor och säkert ett 20-tal grönsiskor. Vid Hembygdsparken satt 6 grönfinkar i ett träd.

Nu började alla bli kaffesugna så färden fortsatte till Lilla Hembageriet där vi avslutade morgonvandringen i en trevlig gemenskap.   /Krister

 

 

Morgonvandring längs ån 2018-11-07

Höstens första stadsvandring skedde den 7 november. 5 morgonpigga skådare ställde upp trotts det korta varslet (1 dag). Vandringen längs Lagaåns asfalterade stigar var mycket lugn. Diset gjorde fåglarna mycket tysta. Men gräsänderna spelade och några parade sig. Kanske lite väl tidigt. En häger flög upp från åkanten. Annars var det mest blåmesar och nötväckor som stod för underhållningen. Tills det kom en duvhök vid Järnvägsbron och drog rakt över våra huvuden. Noteras bör också några rödhakar som till och med sjöng. Kaffet på Hembakeriet smakade gott efter promenaden. Nästa promenad blir den 5 december.   /Krister

 

 

Exkursion till Jättabron 2018-10-27

 

7 tappra skådare trotsade vädret med halv storm och bitvis snö. Trots vädret var fåglar på plast: sträck och uppvisning av 4 unga havsörnar.

Utförligare rapport kommer i Tetrix.  /Krister

 

Exkursion till Falsterbo och inre Skåne 2018-09-01

10 deltagare från klubben deltog i exkursionen och såg ca 40 arter.

Skådare, Aftonfalk, Ormvråk o Bivråk, Rödspov o Brushane  Foto: Ulf Ekström

 

 

Exkursion till Getterön/Morups tånge 2018-07-28

Det var 11 pigga och förväntansfulla skådare som drog iväg mot västkusten på lördagen. Vi hoppades att få se många vadare. De som var med var Göran L, Göran F, Göran E, Henrik, Bengt, Axel, Annika, Eva, Claes, Stefan och Ulf.

Första anhalten bestämdes till Ugglarp, då det under några dagar hade larmats ut en fjällpipare. Väl framme så hittades den ganska omgående och den bjöd på en väldig fin obs i strandkanten. Där noterades även sävsparv, kärrsnäppa, måsar och trutar m.fl.

Därefter styrdes kosan mot Getterön för fika och fågelskådning i en trevlig kombination. Massor med fågel på plats och då framförallt grågäss men även tranor, röd och grönbenor, gluttsnäppor, skogssnäppor och huvudattraktionen ägretthäger. Det fanns även många andra arter där. Lite synd är att när jag skriver detta två dagar efter besöket, så har det tydligen varit två sumphönor synliga vid vassgömslet, på väldigt nära håll.

Nu har klockan närmat sig middagsdags och Bengt som har bokat bord på den världsberömda pizzerian Lilla Napoli beordrar uppsittning för färd mot Falkenberg. Väl framme vid pizzerian blev det väldigt tyst vid borden så fort maten hade serverats och jag tror inte någon gick därifrån vare sig hungrig eller besviken.

Mätta och belåtna åkte vi vidare till Morups tånge med förhoppning om smalnäbbad simsnäppa som hade setts där tidigare under dagen. Dessvärre var där badare och motionärer som antagligen hade skrämt iväg den så tji fick vi som inte hade tålamod. Vissa valde att fortsatta sökandet norr om fyren och senare glatt meddelade att de fått syn på den. Vi som hade gett upp tidigare fick däremot se bl. a. toppskarv och sandlöpare.

Efter en fin dag med vackert väder så kom regnet lagom tills vi lastade in utrustningen för hemfärd. Elva timmar efter avresa var vi åter hemma igen, trötta men nöjda med ännu en trevlig utflykt.

/Ulf

Fjällpipare (Ulf), Ängspiplärka (Henrik), Gluttsnäppa (Henrik), Enkelbeckasin (Henrik)

 

Fjärilsexkursion 2018-06-15

 

Fjärilsutflykten flyttades till fredagseftermiddagen på grund av att vädret skulle bli sämre på lördagen.  Vi åkte från Ljungby vid kl 14:15 och kom åter kl 18:30. Med på exkursionen var Rolf, Göran, Eva, Ulf, Pernilla, Kerstin och Roger. Vi tittade på fjärilar utmed vägrenarna vid Lammakulla-Fagerhult-Tämmesboda- Strömma. Vi såg 17 olika arter dagfjärilar. Nedan följer en lista över de fjärilar vi såg. Antalet är lågt räknat.

Hagtornsfjäril 23

Svavelgul höfjäril  5

Vitgräsfjäril  9

Slåttergräsfjäril  3

Ängssmygare  35

Citronfjäril  2

Ängsblåvinge  3

Ljungblåvinge  1

Hedblåvinge  4

Violett blåvinge  2

Silverblåvinge  3

Skogsnätfjäril  11

Älggräspärlemorfjäril  7

Brunfläckig pärlemorfjäril  3

Myrpärlemorfjäril  1

Ängspärlemorfjäril  2

Skogspärlemorfjäril  1

/Kerstin o Roger

Bilder på fjärilar från exkursionen

Foto: Rolf Nilsson

 

 

Exkursion till Visingsö 2018-05-05

 

Start tidig morgon kl 4:30 från klubblokalen med två minibussar. Färja till Visingsö där guiden Rüdiger Kasche möter. Norr ut och efter flera stopp lunch vid Erstadkärret. Drygt 60 arter observerades och många av oss fick kryss på rödstrupig piplärka tack vare vår guide. Vi 14 skådare från klubben avslutade övistelsen på restaurang Solbacken. Längre reportage kommer i Tetrix.  /Åsa H-S

 
 
Storspov, backsvala, sånglärka, hämpling  Foto: Ulf Ekström

 

 

Exkursion till Huliesjön 2018-04-28

 

Den regniga lördagsmorgonen lockade bara 5 deltagare. 29 arter noterades, bl.a. vårfåglarna: ladusvala, hussvala, lövsångare, stare och sädesärla. / Ulla

 
 

Exkursion till Toftaholm 2018-04-07

 

Toftaholm 05.40-14.00: Till skillnad från ifjol kunde årets klubbexkursion till lokalen avnjutas i strålande väder och femtontalet deltagare kunde notera att våren äntligen kommit på allvar. Bland fåglar som sågs kan nämnas bläsgås 94 rast+60 str, spetsbergsgås 1, sädgås 32, grågås 99 str, kanadagås 176 str, vitkindad gås 4, sångsvan 84 str, knölsvan 9 str, gräsand 70, kricka 18, stjärtand 1 par, vigg 3, havsörn 4, ormvråk 56 str, glada 5, brun kärrhök 2, storskarv 32 rast+394 str, trana 1391 str, storspov 6, skogssnäppa 1, sädesärla 50, vinterhämpling 4, steglits 4, mindre hackspett hörd samt ringtrast 1 på åkrarna söder om gården.  /Jonas

 

Morgonvandring längs Lagaån 2018-04-04

Idag var vi nio personer som samlades för en vandring utmed Lagaån. Vädret var mulet och disigt med någon regnskur i början men blev efterhand bättre. SMHI hade utlovat vårvärme så vi hoppades få se lite nyanlända vårfåglar. Promenaden inleddes med 2 turkduvor vid Villagatan. Strax före Elverksbron upptäcktes 3 skogssnäppor som flög runt längs stranden och fortsatte norrut över Elverksbron. Vidare sågs 4 rörhöns mellan Elverksbron och Järnvägsbron. Strax före Järnvägsbron flög plötslig 5 skogssnäppor över oss och samtidigt sågs även en fiskgjuse. Vid kolonistugorna sågs och hördes årets första gransångare. Vid salutorget dök plötsligt  en brun kärrhök upp och försvann norrut i dimman. Vandringen avslutades med en fika på Lilla Hembageriet. När vi satt och fikade fick vi se två röda glador förbiflygande över Järnvägsparken. Det blev en väldigt lyckad vandring med flera nya vårfåglar och vi hoppas på ännu bättre uppslutning nästa gång, som blir onsdagen den 2 maj kl 8:00./ Kerstin

 

Morgonvandring längs Lagaån  2018-03-07

 

Dagens vandring var mycket lyckad. Vi samlades 11 personer för att ta en morgonvandring längs Lagaåns stränder. Jag hoppas och tror att alla tyckte det var både trevligt och givande. Fina uppvisningar av turkduvor och sidensvansar förgyllde tillvaron. Vi avslutade med en go kopp kaffe med tilltugg på Lilla Hembageriet. Där beslutade vi att fortsätta morgonvandringarna. Nästa vandring blir onsdagen den 4 april klockan 08:00.   /Krister

 

 Exkursion Tosteberga 2018-02-24.

 Sex pigga fågelskådare samlades kl 05.30 utanför klubblokalen för avresa till Tosteberga. Efter knappt 2 timmars rattande av Ulf, var vi framme i hamnen. Där Hans-Gösta, Conny, Göran och Eva mötte upp. Där satt 4 havsörnar direkt och väntade på oss. I vattnet låg det många doppingar, skrakar m.m. Därefter gick resan till Tosteberga ängar, där fick vi se 1 stare och många gäss. Där avnjöts en medhavd lunch i solen och vinden. Efter tack o farväl till våra guider Hans- Gösta och Conny gick resan vidare till Vattenriket i Kristianstad. Där fick vi se 2 uttrar på nära håll och några vattenfåglar. Under dagen såg vi i sammanlagt 47 olika arter. Med andra ord en lyckad dag.

Bussresenärerna var:  Ulf E, Göran F, Claes F, Krister W, Anders H, Bengt A.    /Bengt A

     

Havsörn, Röd glada, utter, sädgäss  Foton: Ulf Ekström

 

 

Föreläsning med Thomas Alerstam 8 februari 2018

Thomas berättade om sin forskning vid Lunds Universitet om "Möten med flyttfåglar i fält och i forskningen" och tog exempel från simsnäppor, falkar och törnskator. En mycket spännande redovisning av olika metoder att följa fåglarnas flyttning. Numera används satellitföljning av större fåglar med fastsatt sändare som sänder via satellit till forskarens dator. Flykten registreras i realtid och med en precision på 10- 20 m. På mindre fåglar kan inte den tunga sändaren användas utan man använder Ljuspositionsmätare. Ljusmängden som funktion av tiden  lagras i mätaren och när fågeln efter sin flyttning kommer tillbaka måste den fångas så att informationen kan avläsas.  /Rolf

 

Vinterfågelrally 3 februari 2018

Resultat:

       1. Lag-avulin (Roger, Kerstin, Göran, Margareta) 47 arter.
2. Storgatan (Bernt, Krister, Fredrik, Tomas) 44 arter
3. Götes (Lars, Kent, Jens, Göran) 41 arter.
 4. Gröngölingarna (Bengt, Anders, Ulf, Lars) 39 arter.
5. Kånna (Leif, Claes, Anders, Henrik) 38 arter.
6 SEGA laget (Stefan Eva, Göran, Annica) 31 arter.

Sammanlagt såg vi 58 olika arter. Bl a sågs: Spetsbergsgås, bläsgås, sädgås, Röd glada, Havsörn, skogsduva, turkduva, kungsfiskare, strömstare, dubbeltrast, steglits, större korsnäbb, stenknäck.   /Roger