Onsdagsvandring 2024-04-03

Det blev vinter igen. Marken är snötäckt. Några minusgrader. En mycket kall nordlig vind plågade oss hela rundan. Men vi gav oss iväg klockan åtta, 8 skådare.

Äntligen hittade vi två turkduvor som vi missat de senare vandringarna. Jag tror inte det var ett par även om äkta par kan vara ovänner. Nötväckan sjunger, flera bofinkar söker föda, rödhake, pilfinkar, en grönsiska, talgoxar och kajor visar upp sig. I Ljungbergs thujahäck bygger en ringduva bo.

Nere vid Ljungsätersbron cirklar en röd glada högt i skyn. Några gräsänder ses, skrattmåsar och fiskmåsar härjar omkring och en grönfink sjunger.

I Pilparken är det ovanligt lugnt. Nötväckan sjunger och fler talgoxar, blåmesar och kråkor hittas. Vid Elverket letar vi förgäves efter forsärlan som setts några dagar tidigare. Men en sädesärla flyger iväg och flera tamduvor håller till vid gamla Stålgjuteriet. Två strandskator flyger förbi.

Ovanför Elverket är det lika tomt på forsärlor men 4 gräsandshanar visar att honorna har lagt sig och antagligen blivit översnöade i natt. Två björktrastar och 3 starar hittas.

Vid Tomtebobron ligger ett par knipor i Lagaån. Vid Replösa som blivit allt för upprensat från buskar och snår hittas en gärdsmyg, en taltrast, en koltrast och naturligtvis en nötväcka. Glad i alla väder.

Järnvägsbron bjuder på två entitor (eller en tvåtita), 50 grönsiskor, flera tamduvor, två bergfinkar, en rödvingetrast och en steglits. Över oss passerar 3 unga sångsvanar som senare landar i ån. Vid koloniområdet ses fler bofinkar, 2 rödhakar, 2 taltrastar och en ringduva. En koltrast sjunger gudomligt vackert och ytterligare en röd glada cirklar i skyn.

Vid pölen nedanför hundrastgården håller ett gräsandspar till. I buskagen runt omkring hoppar en taltrast och en rödvingetrast omkring. Två sädesärlor hittas vid Tomtebobron och vid Hembygdsparken söker fler bofinkar föda tillsammans med kajor och tamduvor. En gråsparv sjunger.

Väl genomfrusna tar vi lä på Storgatans kafé och låter kaffet värma upp vår lekamen tillsammans med något gott ätbart. Nästa vandring blir den 1 maj. Fundera på vad som skall stå på plakaten.

Text: Krister Wahlström Foto: Ulf Ekström

Exkursion till Exen 240329

Exen är en sjö i den södra delen av Ljungby Kommun. Vid Bolmåns mynning i Exens norra del finns det en sandrevel och öppet vatten där man kan se rastande fåglar vår och höst. Strandskogarna runt Exen består till stor del av lövskog. Mellan år 2000 och dags datum har imponerande 189 arter observerats i Exens närområde (källa Artportalen).

Vi samlades vid klubblokalen kl. 08.00 på långfredagsmorgonen för att gemensamt åka till Exens norra del vid Bolmåns mynning. Vid klubblokalen var vi 6 entusiastiska skådare som mötte upp och ytterligare ett gäng anslöt vid Exen. Totalt var vi 12 personer. Det första vi fick se var, för många av oss, årets första sädesärla som sjöng och födosökte vid en vas i åkanten.

Sädesärla foto: Henrik Strandberg

Vi vandrade gemensamt genom dungen ner till badplatsen vid åmynningen och på vägen ner såg vi en gransångare, två stjärtmesar som letade häckningsplats samt årets första vitsippor. Krister hade varit på plats tidigt i Ottan och sett sträckande bläsänder och kricka. Krickorna fanns kvar och ett antal tofsvipor som rastade vid dreveln. Vi stod nere vid badplatsen och spanade i ett par timmar och såg förbiflygande storskrakar, krickor, skrattmåsar, fiskmåsar, kanadagäss och grågäss och sen var det dags för fika, till skönsång från rödhaken. När vi fikade kom även en adult havsörn förbi så vi fick se den fint.

Rödhake foto: Henrik Strandberg

Vi blev också glatt överraskade av en trädkrypare som med flit samlade in material till årets boplats.

Trädkrypare foto: Henrik Strandberg

Efter fikan återvände vi till badplatsen igen, vädret hade slagit om och det var härligt att sitta i vårsolen som värmde. Krister hittade en fjäril som var av familjen flickfjärilar tillhörande grå och brun (fjärilen rapporterades in i Artportalen som osäker brun, fjärilen och blev sedan bekräftad).

Brun flickfjäril foto: Henrik Strandberg

Efter fjärilsobservationen kom ett första efterlängtat sträck, som visade sig vara tranor. Vi stannade ytterligare en stund tills alla kände sig nöjda innan vi styrde kosan hemåt för påskfirande

Trana foto: Henrik Strandberg

Fågelklubbsnytt 240401

Hoppas påsken är och har varit fin !

En ny spännande fågelmånad.

Onsdag 3 april – Onsdagsvandring som vanligt

Torsdag 11 april – Exkursion till Bredemad

Detaljer finner du på hemsidan eller i Tetrix

Vänligen

Rolf

Klubbmöte 240321

I kväll hade vi workshop om artbestämning med hjälp av bild eller ljud.

På Facebook finns ett antal grupper som kan användas: Fåglar inpå knuten –

Birdlife med drygt 200 000 medlemmar, Vilken fågel med 39 000 medlemmar

samt några lokala grupper för t.ex, Småland och Halland.

På dator och mobil finns artfakta.se och vi testade på bilder med fågel, djur,

insekter och växter med lysande resultat. Den AI-baserade tjänsten har

utvecklats mycket under kort tid. Prova själv.

På mobilen finns många appar men speciellt Merlin, BirdNet och Aves Vox

fungerar väl för artbestämning via läten.

Använd gärna dessa hjälpmedel men var kritisk. Det kan bli fel så dubbelkolla via

andra media. Fågelguiden har ännu inte spelat ut sin roll.

/Rolf Nilsson